آزمایش کشت قارچ؛ روشی برای تشخیص عفونت های قارچی



آزمایش کشت قارچ, نحوه انجام آزمایش کشت قارچ

تشخیص عفونت‌های قارچی

 

آزمایش کشت قارچ چیست؟

آزمایش کشت قارچ به تشخیص عفونت قارچی کمک می کند . اگر در معرض قارچ (بیش از یک قارچ) قرار بگیرید، ممکن است عفونت قارچی رخ دهد. قارچ ها اشکال حیاتی گیاهی مانند مخمرها و کپک ها هستند. به طور معمول، اگر سالم باشید، قارچ ها شما را بیمار نمی کنند. اما چند صد نوع قارچ وجود دارد که می تواند بر سلامت شما تأثیر بگذارد. دو نوع اصلی عفونت قارچی وجود دارد: 

• عفونت‌های قارچی سطحی بیرون از بدن از جمله پوست، ناحیه تناسلی و ناخن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند. آنها بسیار رایج هستند. معمولا، این عفونت های قارچی جدی نیستند.

• عفونت های قارچی سیستمیک بر بافت داخل بدن شما تأثیر می گذارد. این قارچ ممکن است در ریه ها، خون و سایر اندام ها از جمله مغز شما رشد کند. هر کسی ممکن است به عفونت قارچی سیستمیک مبتلا شود، اما در افراد سالم کمتر شایع است.

هر دو عفونت قارچی سطحی و سیستمیک را می توان با آزمایش کشت قارچی تشخیص داد.

 

نام کامل آزمایش کشت قارچ 

آزمایش کشت قارچ (Fungal Culture)

 

نام های دیگر آزمایش کشت قارچ 

• کشت قارچ

• کشت میکروبیولوژیکی قارچی 

• آزمایش کشت قارچی

 

نوع نمونه آزمایش کشت قارچ 

خون ، سلول‌ها یا مایعات بدن

 

نحوه انجام آزمایش کشت قارچ 

قارچ ها می توانند قسمت های مختلف بدن را آلوده کنند. برای انجام آزمایش کشت قارچ باید نمونه‌ای از سلول‌ها یا مایعات را از قسمتی از بدن که قارچ‌ها در آن رشد می‌کنند تهیه کنید. رایج ترین انواع آزمایشات قارچی عبارتند از:

خراش دادن پوست یا ناخن: برای تشخیص عفونت های سطحی پوست یا ناخن استفاده می شود.

ارائه دهنده شما از ابزار خاصی برای گرفتن نمونه کوچکی از پوست یا ناخن شما استفاده می کند. در موارد خاص ممکن است نیاز به بیوپسی پوست باشد.

 

• تست سواب : برای تشخیص عفونت های قارچی در دهان یا واژن استفاده می شود. همچنین ممکن است برای تشخیص برخی عفونت های پوستی استفاده شود.

ارائه دهنده شما از یک سواب مخصوص برای جمع آوری بافت یا مایع از دهان، واژن یا زخم باز پوست استفاده می کند.

 

• آزمایش خون : برای یافتن قارچ در خون استفاده می شود. آزمایش خون اغلب برای تشخیص عفونت های قارچی جدی تر استفاده می شود.

یک متخصص مراقبت های بهداشتی نمونه خون را جمع آوری می کند. نمونه اغلب از رگ بازوی شما گرفته می شود.

 

• آزمایش ادرار : برای تشخیص عفونت های جدی تر و گاهی اوقات برای کمک به تشخیص عفونت قارچی واژن استفاده می شود.

طبق دستور ارائه دهنده خود، یک نمونه ادرار استریل را در یک ظرف جمع آوری خواهید کرد.

 

کشت خلط: خلط مخاط غلیظی است که از ریه ها سرفه می شود. با تف یا بزاق متفاوت است. برای کمک به تشخیص عفونت های قارچی در ریه ها استفاده می شود

ممکن است از شما خواسته شود که خلط را طبق دستور ارائه دهنده خود در ظرف مخصوصی با سرفه بیرون بیاورید.

 

پس از جمع آوری نمونه شما، برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می شود. ممکن است فوراً به نتایج خود نرسید. به این دلیل که نمونه معمولاً به زمان نیاز دارد تا رشد کند تا به اندازه کافی برای آزمایش وجود داشته باشد. بسیاری از انواع قارچ ها در عرض یک یا دو روز رشد می کنند و انواع دیگر ممکن است چند هفته طول بکشد.

 

آزمایش کشت قارچ, نحوه انجام آزمایش کشت قارچ

نحوه انجام آزمایش کشت قارچ

 

خطرات و عوارض انجام آزمایش کشت قارچ 

انجام هر یک از آزمایش های کشت قارچ خطر بسیار کمی دارد. اگر نمونه ای از پوست شما گرفته شود، ممکن است کمی خونریزی یا درد در محل داشته باشید. اگر آزمایش خون انجام دهید، ممکن است درد خفیفی یا کبودی در نقطه ای که سوزن گذاشته شده است داشته باشید، اما بیشتر علائم به سرعت از بین می روند. 

 

زمان و شرایط انجام آزمایش کشت قارچ 

برای آزمایش عفونت قارچی به آمادگی خاصی نیاز ندارید. 

 

آزمایش کشت قارچ در چه مواردی تجویز می‌شود؟

در صورت داشتن علائم عفونت قارچی، پزشک ممکن است آزمایش کشت قارچ را تجویز کند. علائم بسته به نوع عفونت متفاوت است. علائم عفونت قارچی سطحی عبارتند از:

• جوش قرمز

• خارش ، پوسته پوسته شدن یا ترک خوردگی پوست

• ریزش مو

• خارش و/یا ترشح از واژن (علائم عفونت قارچی واژن)

• لکه های سفید داخل دهان (علائم عفونت قارچی دهان، به نام برفک)

• ناخن هایی که تغییر رنگ داده اند (زرد، قهوه ای یا سفید)، ضخیم یا شکننده هستند.

علائم عفونت قارچی سیستمیک جدی تر عبارتند از:

• سرفه ، درد قفسه سینه یا تنگی نفس

• تب

• درد مفاصل و عضلات

• سردرد

• لرز

• تهوع و استفراغ

• خستگی

• ضربان قلب سریع

 

داروها و عوامل مداخله گر برای انجام آزمایش کشت قارچ 

داروهای ضد قارچ: داروهای ضد قارچ می توانند رشد قارچ ها را در آزمایشگاه مهار کنند. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از داروهای ضد قارچ استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

• آنتی بیوتیک ها: آنتی بیوتیک ها می توانند رشد قارچ ها را در آزمایشگاه مهار کنند. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از آنتی بیوتیک ها استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

• کورتیکواستروئیدها: کورتیکواستروئیدها می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. این امر می تواند منجر به رشد قارچ ها در بدن شود. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از کورتیکواستروئیدها استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs): NSAIDs می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. این امر می تواند منجر به رشد قارچ ها در بدن شود. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از NSAIDs استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

• داروهای ضد سرطان: داروهای ضد سرطان می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. این امر می تواند منجر به رشد قارچ ها در بدن شود. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از داروهای ضد سرطان استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

• داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی: داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی می توانند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کنند. این امر می تواند منجر به رشد قارچ ها در بدن شود. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

• داروهای ضد انعقاد خون: داروهای ضد انعقاد خون می توانند خطر خونریزی در محل نمونه گیری را افزایش دهند. اگر قبل از آزمایش کشت قارچ از داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

نوع نمونه: نوع نمونه می تواند بر حساسیت آزمایش تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، نمونه های پوستی معمولاً حساس تر از نمونه های خون هستند.

• روش نمونه گیری: روش نمونه گیری نیز می تواند بر حساسیت آزمایش تأثیر بگذارد.

شرایط نگهداری نمونه: نمونه باید در شرایط مناسب نگهداری شود تا از رشد سایر میکروارگانیسم ها جلوگیری شود.

• مدت زمان کشت: قارچ ها ممکن است به زمان بیشتری برای رشد در محیط کشت نیاز داشته باشند.

 

تفسیر آزمایش کشت قارچ 

نتایج آزمایش کشت قارچ به دو صورت مثبت و منفی گزارش می شود.

نتیجه مثبت : یک نتیجه مثبت آزمایش کشت قارچ نشان می دهد که قارچ در نمونه وجود دارد. این نتیجه معمولاً همراه با علائم بالینی عفونت قارچی است.

 نتیجه منفی: یک نتیجه منفی آزمایش کشت قارچ نشان می دهد که قارچ در نمونه وجود ندارد. البته این نتیجه به این معنا نیست که حتماً عفونت قارچی وجود ندارد. در برخی موارد، ممکن است قارچ ها در نمونه وجود داشته باشند، اما به اندازه کافی رشد نکرده باشند تا در آزمایش کشت قارچ دیده شوند.

در صورت مثبت بودن آزمایش کشت قارچ، پزشک ممکن است درمان با داروهای ضد قارچ را تجویز کند. 

مقادیر نرمال آزمایش کشت قارچ 

مقادیر نرمال آزمایش کشت قارچ، عدم وجود قارچ در نمونه است. با این حال، ممکن است برخی از قارچ ها در بدن افراد سالم نیز وجود داشته باشند، اما این قارچ ها معمولاً به صورت بیماری زا نیستند.
در صورت وجود علائم عفونت قارچی، نتیجه مثبت آزمایش کشت قارچ طبیعی است. این نتیجه نشان می دهد که قارچ عامل عفونت است.
در صورت عدم وجود علائم عفونت قارچی، نتیجه مثبت آزمایش کشت قارچ غیر طبیعی است. این نتیجه ممکن است به این معنا باشد که عفونت قارچی در حال پیشرفت است یا اینکه فرد در معرض خطر ابتلا به عفونت قارچی قرار دارد.

 

سوالات رایج در رابطه با آزمایش کشت قارچ 

1. بهترین آزمایش برای قارچ چیست؟

بهترین آزمایش برای قارچ، آزمایشی است که بتواند نوع قارچ و حساسیت آن به دارو را شناسایی کند. این آزمایش می تواند به پزشک کمک کند تا درمان موثری را برای عفونت قارچی تجویز کند.انتخاب بهترین آزمایش برای قارچ، به نوع عفونت قارچی و علائم بیمار بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است پزشک از ترکیبی از این آزمایش ها برای تشخیص عفونت قارچی استفاده کند.

 

2. تفاوت بین کشت باکتری و کشت قارچ چیست؟

کشت باکتری و کشت قارچ دو روش آزمایشگاهی برای تشخیص عفونت های باکتریایی و قارچی هستند. در هر دو روش، نمونه ای از بافت یا مایع مشکوک به عفونت به آزمایشگاه منتقل می شود و در محیط کشت مناسب قرار داده می شود تا ارگانیسم های بیماری زا رشد کنند. با این حال، تفاوت های کلیدی بین این دو روش وجود دارد مانند : نوع محیط کشت ، مدت زمان رشد و روش شناسایی

 

3. چه زمانی باید آزمایش کشت قارچ انجام شود؟

آزمایش کشت قارچ معمولاً زمانی تجویز می شود که فرد علائم عفونت قارچی داشته باشد، مانند خارش، قرمزی یا زخم پوستی. همچنین، این آزمایش ممکن است برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به عفونت قارچی هستند، مانند افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای یا سیستم ایمنی ضعیف، تجویز شود.

 

4.کشت قارچ چقدر دقیق است؟

دقت کشت قارچ به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله: نوع نمونه ، روش نمونه گیری ، شرایط نگهداری نمونه و مدت زمان کشت 

در مجموع، دقت کشت قارچ معمولاً بالای 90 درصد است. با این حال، در برخی موارد، ممکن است کشت قارچ منفی کاذب یا مثبت کاذب باشد.

 

نکات مهم دیگری که باقی مانده است و باید بدانید

• اگر برای عفونت قارچی تحت درمان هستید، حتماً تمام داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید، حتی اگر احساس بهتری دارید. بسیاری از عفونت های قارچی ظرف چند روز تا چند هفته از بین می روند، اما برخی از عفونت ها به ماه ها یا حتی سال ها درمان نیاز دارند.

• هزینه آزمایش کشت قارچ بسته به نوع آزمایش و آزمایشگاه متفاوت است.

• برای جلوگیری از عفونت قارچی دست های خود را به طور منظم با آب و صابون بشویید و از تجهیزات شخصی خود استفاده کنید.

• سیستم ایمنی خود را تقویت کنید.

• اگر نگران عفونت قارچی هستید، لطفاً با پزشک خود صحبت کنید. پزشک می تواند بهترین توصیه های درمانی را برای شما ارائه دهد. 

تذکر مهم

از اطلاعات موجود در این مقاله نباید به عنوان جایگزین نظر حرفه ای پزشک استفاده شود. اگر در مورد سلامتی خود سوالی دارید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

 

گردآوری: بخش سلامت بیتوته 

 

تازه ترین مطالب سلامت(بیماری ها، پیشگیری، داروها، تغذیه، پزشکی آنلاین و...)

    ----------------        سیــاست و اقتصــاد با بیتوتــــه      ------------------

    ----------------        همچنین در بیتوته بخوانید       -----------------------

    Makan Inc.| All Rights Reserved - © 2013 - 2024